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Is your organization thinking of conducting a raffle, bazaar or BINGO event?  
Along with raising money, this can be a team-builder for your members and  

a great idea for increasing awareness of an organization. But along with the fun,  
it is important to know that these games are all regulated by Connecticut State Statutes  

and must be properly permitted within the town they will conducted.  
You MUST have a permit prior to printing and selling tickets/chances for your fundraising event.

 

Frequently Asked Questions (FAQ)

Q: Is my organization required to obtain a permit before conducting 

a raffle, bazaar or BINGO event? 

A: YES. It is illegal to conduct any charitable/fundraising gaming events 

without the proper permit or registration. This includes parent-teacher and 

religious organizations. If you are conducting the event in Simsbury, you must 

obtain the permit through the Records Division of the Simsbury Police 

Department. Even “small” raffles with one prize must have a permit if 

chances/tickets are sold for it. You may not sell tickets nor conduct any part 

of the game of chance fundraising until you receive your permit. 
 

Q: How do I know if my organization qualifies to apply for a permit 

to conduct a raffle, bazaar or BINGO event? 

A: The organization must be a charitable, civic, educational, fraternal, 

veterans or religious organization, volunteer fire department or grange that 

has been officially organized and recognized for at least two (2) years before 

permit application. Also eligible are political parties and a municipality acting 

through a committee designated to celebrate the Town’s centennial, 

bicentennial, or any other centennial celebration.  
 

Q: I want to personally raise money for a specific person or family. 

Can I legally conduct a raffle to do so? 

A: NO.  Individuals may not legally raise funds through gaming (raffles, etc.), 

no matter how well intended. You must be registered as a public charity or be 

sponsored by a public charity, and obtain a permit, in order to conduct  

charitable gaming. The funds raised must support the organization’s mission. 
 

Q: May cash be given as a prize? 

A: Generally, no. There are a few exceptions that allow cash prizes 

(e.g., most duck race and golf ball-drop raffles, blower ball game 

bazaar, 50/50 bazaar). Churches, volunteer fire companies and 

veterans organizations have additional exceptions. 
 

Q: May alcohol be given as a prize? 

A: No. 

Q: Can we hire an outside company/person to run the event for us? 

A: No, this is not allowed by state statute. Only active qualified, bona fide 

adult members of the applicant organization may promote and run the event. 

People 16 and above may generally sell tickets. 
 

Q: What can happen if my organization conducts a charitable 

gaming event without obtaining the required permit or registration? 

A: Per state statute P.A. 17-231 §17, persons shall be fined not more than 

one thousand dollars or imprisoned not more than one year or be both fined 

and imprisoned for violations. Violations may be referred to the office of the 

state’s attorney for investigation and action. Additionally, a permit may be 

revoked and your organization will be ineligible to obtain a permit for three (3) 

years. 
 

Q: May we conduct a “Las Vegas Night” event and/or use a prize 

wheel, AKA money wheel? 

A: NO. Las Vegas Night events and money/prize wheels have not 

been legal since January 7, 2003. You may not make your own 

equipment nor use existing equipment. 
 

Q: Are auctions and free door prizes (no ticket purchase) regulated 

the same way?  

A: No, they do not fall under “gaming.”  
 

Q: What is the time frame for obtaining a permit? 

A: Submit your application thirty (30) days, or more, prior to the date you 

wish to sell tickets/have event. Submit to the Records Division. Most permits 

will be finalized in fewer than thirty days. However, there are busy fundraising 

seasons and we receive multiple applications at once. Thorough review and 

investigation are done for each application. We reserve the right to increase 

the lead time should it become necessary. Check our website.

 
CONTACT THE RECORDS DIVISION OF THE SIMSBURY POLICE DEPARTMENT WITH QUESTIONS: 

 

In-person:  Police Dept., lower level of Town Hall at 933 Hopmeadow Street, Simsbury CT 06070 

Telephone: 860-658-3125               Hours: Monday-Friday, 7:00 AM – 3:00 PM (except holidays) 

Online:   https://www.simsbury-ct.gov/police-emergency/pages/public-information-and-records 
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